Har varit på två föräldrarmöten denna vecka. En fråga som diskuterats ivrigt på båda dessa möten är innehållandet av glutamater i skolmaten.
Vid första mötet utmålades dessa glutamater som det värsta tänkbara för våra barn. På något sätt drogs vi alla med i snacket. Vi var alla rörande överens om att vi alla skulle fylla i lappar för att våra barn skulle få glutamatfri kost.
Många gick sedan hem på kammaren och funderade på vad glutamater är för något. Och hur farligt det verkligen är. Den enda vi visste var att det är smakförstärkare, som verkar onödigt att tillsätta i maten. Många började även ransaka den kost vi äter hemma. Serverar vi glutamater till våra barn? Om vi gör det själva, kan vi då kräva att skolan inte gör det?
Vid det andra föräldrarmötet (där många föräldrar från förra mötet var med (många föräldrar i Hagaström har barn i åldrarna -00 och -02)) i frågasattes de beslut som fattades på första mötet. Det kom nu fram att beroende på allt snack om dessa glutamater är det många barn som tror att det är gift i maten. De vågar därmed inte äta annat än grönsaker i lunch. Skulle man välja specialkost till sitt barn, får de dessutom bara en rätt per dag att välja på. Nu får det välja på tre.
Frågan vi ställde oss blev: Vad är viktigast? Att våra barn känner sig trygga med maten och att de hittar någon rätt varje dag som de gillar? Att de äter sig mätta varje dag, med andra ord. Eller är det viktigare att bråka om detta och fixa en specialrätt till barnen?
Fick sedan denna fakta av en av föräldrarna, som är läkare:
Glutamat:
Glutaminsyra ingår naturligt som en del i kostens proteiner. Det är alltså en naturligt förekommande aminosyra som används som smakförstärkare.
Var finns glutamat?
Den finns naturligt i nästan alla grönsaker, samt i vete och soja. Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn.
Hur tas glutamat upp av kroppen?
Från mag- och tarmkanalen och omsätts i kroppen som alla andra aminosyror.
Är glutamat skadligt?
Det finns inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna ge skadliga effekter. Glutaminsyra ingår som en viktig del i vår kropp och den förekommer i blodet, musklerna, fostervätskor och mjölk. Den är viktig för vårt immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen.
Så nu känns det självklart att mina barn ska få välja vilken maträtt i skolbespisningen de vill. Däremot kommer jag fortsätta laga bra mat hemma till mina barn. Använda så lite halvfabrikat som möjligt. Men, faktiskt, även i fortsättningen låta dem äta lite chips i mellanåt.
Ja herregud vilken hysteri det kan bli beroende på vad tidningarna skriver. Och de flesta av oss vet egentligen inte vad vi pratar om...
SvaraRaderaKan berätta att här i Israel finns inte barnmat att köpa alls. Man lagar maten till sina barn och det är ju jättebra. Men när de hör att jag lagar mat med kött och fisk till honom (är ju ändå 8 månader snart) så blir de alldeles förskräckta! Kött till en "bebis" är inte alls bra. De serverar grönsaker, frukt och naturligtvis kyckling som är det israelerna lever på i alla former.