onsdag 3 november 2010

Att vårda en surdeg

En surdeg kräver ett visst engagemang. Det gäller att lära sig hur man skall hantera den. Efter några år har jag nu lärt mig hur min surdeg behöver hanteras.

Den behöver bli matad med jämna mellanrum. Min erfarenhet säger att det bör ske minst en gång varje vecka. Här räcker det med en enkel, snabb matning. Råvarorna är dock viktiga. Det gäller att det är färska ingredienser som levereras på ett trevligt sätt.

Ungefär en gång i månaden behöver man sedan göra en större insats. En ordentlig avyttring. Annars jäser den och blir för stor. Vilket ofrånkomligt leder till en explosion. Och jag lovar, en explosion vill man absolut inte vara med om.

Så, i morgon är det dags för en planerad avyttring. Jag vet att det kommer bli jobbigt. Jag vet att det kommer bli smutsigt. Men det måste göras.

Det är bara att kavla upp ärmarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar